۲۴ تیر ۱۴۰۰  ·   زمان مطالعه 5 دقیقه

پنج نکته مهم در تغییر و تحول نوآورانه در یک شرکت بزرگ


نوآوری و تحول دو روی یک سکه هستند و هرکدام فرآیندهای داخلی متفاوت و مجزایی دارند و در بسیاری از مواقع نوآوری و تحول نیاز به مهارت های رهبری متفاوتی برای عملی شدن دارند.

ایجاد تغییر و تحول نوآورانه، مسئولیت خیلی مهم و بسیار با ارزشی است ولی بسیاری از مواقع به تنهایی کافی نیست و همیشه باید یک سوال را در ذهن داشته باشید و آن این است:

آیا شما خود، استاد تغییر و تحول نوآورانه نیز هستید؟

شاید نوآوری و افراد مبتکر نقش بسیار مهمی در طول عمرِ یک محصول یا خدمت داشته باشند اما ایجاد تحولِ حاصل از آن نوآوری، بخشی از ماجراست که کمتر به آن توجه شده است. نوآوری در صورتی که به تحول منجر نشود به بی علاقگی منجر خواهد شد که بوسه مرگ بر نوآوری های آینده خواهد بود.

عملی کردن یک ایده نوآورانه فرایندی نیست که بتوانید به یک باره آن را یادبگیرید و به کاربگیرید. این کار در واقع یک تغییر مداوم در توانایی ها، مهارت ها، رفتارها و ایده هایی است که درحال رشد و تغییراند، دقیقا همانند افراد و سازمان هایی که از محصول شما استفاده می کنند و دائما رشد می کنند و تغییر جزء جدایی ناپذیر آنهاست.

با این وجود هنوز هم سازمان ها و شرکت هایی وجود دارند که وقتی می بینند فرآیندهای ایستایی که در محیط های پویا به کار می گیرند با مشکل مواجه می شوند، متعجب می شوند و کاری جز شکایت و غر زدن ندارند. این ها همان سازمانهایی هستند که سازگاری کمی با محیط دارند و قطعا به نتیجه مطلوب نخواهند رسید.

امروزه فرایندهای نوآوری شما باید با فرایندهای یک، دو وحتی ۵ سال پیش متفاوت باشد چرا که امروزه هدف فرایندهای نوآوری، عملی کردن اهداف استراتژیک سازمان است.

فرآیند نوآوری سازمان نقشه‌ راهی است که رابطه شما را با شرکاء و سهامداران سازمانتان که فقط به دنبال نتیجه هستند تنظیم می کند بنابراین این فرایند باید با استراتژی ها و اهداف متغییر سازمان در هماهنگی کامل باشد.

پنج نکته ای که برای استاد شدن در تحول روندهای نوآوری باید در نظرداشته باشید، عبارتند از:

۱. اطمینان حاصل کنید فرآیند نوآوری، برای پروژه هایی که برای کسب وکارتان اهمیت دارند طراحی شده است

برای بسیاری از سازمانها ممکن است فرایندهای نوآوری مختلفی تعریف شود که هر کدام برای هدف خاصی در نظر گرفته شده باشند مانند فرایندهای توسعه فناوری، توسعه محصول جدید، تولید محصول با ریسک کمتر و…

برای اینکه بهترین نتیجه را بگیرید باید باید پروژه هایتان را بررسی کنید، برای اینکار تمام پروژه های جاری شرکتتان را لیست کنید و آنها را بر اساس میزان ریسک (ریسک بالا، ریسک متوسط، ریسک کم) و یا براساس نوع پروژه (فناوری جدید، محصول جدید، خدمت جدید، بهینه سازی) طبقه بندی کنید. پروژه های جاری در شرکتتان ممکن است ترکیبی از طبقه بندی های بالا باشد ولی همیشه سعی کنید نوآوری را برای با اهمیت ترین آن ها به کار ببرید.

۲. از افرادی که درگیر فرایند نوآوری هستند در مورد اثربخشی فرایند نظرخواهی کنید

به نظرات همه گروه ها و شرکای دخیل در فرایند گوش دهید و در مورد نظرات مخالف با نکته سنجی تحقیق کنید چراکه فقط با نکته سنجی است که می توانید در برابر نظرات مخالف که بعضا فقط به علت مقاومت در برابر تغییر بیان می شوند پایداری کنید. مواظب باشید اظهارنظرهای منفی شما را در اقدامات نوآورانه تان که مطمئن هستید تغییرات مهمی برای سازمان یا شرکتتان به همراه خواهد داشت دلسرد نکند. برای انجام نظرسنجی های خود سعی کنید از یک گروه خارج از سازمان که بی طرف باشد کمک بگیرید، این کار در همکاری بیشتر افراد دخیل در نوآوری موثر خواهد بود.

۳. نوآوری هایتان را محک بزنید و به بهترین شکل اجرا کنید

دانش، اعتماد به نفس می آورد و برای صاحبان فرایندها، اعتماد به نفس، یعنی بهبود مستمر. وقتی با حقایقِ مشکلات و راه حل آنها آشنا باشید به راحتی خواهید توانست تحولات اثربخش ایجاد کنید. به یاد داشته باشید که هر تغییر و تحولی خوب نیست. تغییری که عملکرد را بهبود نبخشد در واقع استفاده بد از منابع است. همیشه قبل از اجرای طرح نوآورانه خود از وقوع نتایج مورد انتظار، اطمینان حاصل کنید.

۴. به طور جدی و منظم رویدادهای پس از اجرای فرآیند را بازبینی کنید

تیم اجرایی را تشویق کنید تا در بین هریک از مراحل اصلی فرایند مکث های کوتاهی داشته باشند تا از آنها درباره تجربیاتشان بازخورد بگیرید. اهمیت این امر، نیاز به اندیشیدن زیادی ندارد اما اغلب به درستی انجام نمی شود. افرادی که روند نوآوری را اجرا می کنند خیلی از اوقات با بازبینی های مهم و اساسی می توانند بهبودهای چشم گیری در بازدهی فرایند داشته باشند.

بهترین روش برای بازبینی و اصلاح فرایند و پروژه های نوآورانه این است که یک فرد باتجربه (ترجیحا مدیر پروژه نباشد) این کار را پیش ببرد و سوالات کلیدی را مطرح کند تا جلسه های بازبینی نتیجه بخش تر باشد.

۵. ناسازگاری و مشکلات فرایند نوآوری را سریعا رفع کنید

برای اینکه یک محصول جدید از مرحله ایده ذهنی به یک محصول واقعی تبدیل شود فرآیند پیچیده ای پیش رو دارد. در این فرایند، تصمیم گیرنده ها و تکنسین های زیادی درگیرند که سعی همه بر این است که فرایند را در یک بازه زمانی محدود به انجام برسانند. در این شرایط طبیعی است که تعارضات زیادی بین اعضای درگیر در فرایند به وجود بیاید. در این میان بزرگترین مشکل می تواند این باشد که مهره های اصلی درگیر در فرایند بر سرنگرش به کلیت فرایند، دچار اختلاف شوند. این مشکل بهره وری و هماهنگی لازم را از بین خواهد برد و باید سریعا مدیریت شود تا رفع گردد.

بهترین و موثرترین روش برای مدیریت این نوع اختلافات استفاده از حقایق و واقعیت هاست. سعی کنید فرایند نوآوری خود را با استفاده از سنجه های درون صنعت و سنجه های جهانی محک بزنید و ارزیابی کنید. نتایج این ارزیابی را به اعضای گروه ارائه کنید، نظراتشان را بشنوید و بگذارید بحث کنند، مطمئن باشید هیچ کس تلاش نخواهد کرد در مقابل حقایق و واقعیت ها مقاومت کند.

مهم نیست که شما از قبل، عوامل اصلی دخیل در تغییر و تحول ونوآوری را شناسایی کرده باشید. سعی کنید لحظه ایی اقدام کردن را یاد بگیرید و هر وقت فرصتی پیش آمد سریع از آن در جهت تحول استفاده کنید. همیشه یادتان باشد فرصت های خوب خودشان را در قالب شکایت مشتریان یا کارمندان بروز می دهند. معمولا مدیران و سایر افراد دخیل در فرایند فکر می کنند شکایت ها حمله به توانایی های شخصی و عملکرد آنهاست. پس وقتی شکایت ها شروع می شوند باید به فکر نوآوری باشید.

شما هم نظرتان را بیان کنید:

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. موارد الزامی با * نشانگذاری شده اند.

*

*