۲۱ تیر ۱۴۰۰  ·   زمان مطالعه 5 دقیقه

سرمایه گذاران چه پارامترهایی را در تصمیم به سرمایه گذاری مورد توجه قرار می‌دهند؟


با داغ شدن بحث استارت‌آپ‌ها در کشور و بالا رفتن میزان ارزش آن هایی که به رشدهای برزگ دست پیدا کرده اند، این سوال برای کسانی که در این حوزه فعالیت می کنند ایجاد می شود که استارتاپ آن ها چقدر ارزش دارد.

به ویژه زمانی که استارتاپ ها وارد مرحله جذب سرمایه می شوند این موضوع بیشتر فکرشان را مشغول می کند، چرا که میزان ارزش نشان دهنده پتانسیل کسب ارزش از آن استارتاپ در آینده نزدیک و یا دور می باشد و با برآورد آن می توان تعیین نمود که چه مقدار از سهام خود را در ازای جذب چه مقدار سرمایه واگذار کنند.

در شرکت هایی که چند سال از عمر آنها می گذرد بر اساس سوابق آن ها می توان ارزش را تعیین نمود، اما چیزی که واضح می باشد این است که یک استارتاپ در بدو شروع خود ارزش خاصی ندارد و تعیین ارزش برای آن سخت است.

اما سرمایه گذاران برای اینکه بتوانند تصمیم به سرمایه گذاری بر روی استارتاپ یا کسب و کار دانش بنیان بگیرند چیزهای مهمی را مورد توجه قرار می دهند. از جمله:

۱. میزان علاقه و انرژی بنیانگذاران

شما به عنوان بنیانگذار یک استارتاپ باید بتوانید تصویری از خود ارائه دهید که فردی هستید که از ته دل می خواهد کاری که ادعا کرده است را انجام دهد و آن را به نتیجه برساند و هز کسی به اندازه شما علاقه و عشق به انجام رساندن آن را ندارد.

۲. دستاوردها و پتانسیل ها

همچنین آن ها به این موضوع توجه می کنند که از روز اول چه کارهایی انجام شده و تا چه مقدار در این مدت رشد بوجود آمده و چه دستاوردهایی کسب شده است.

بطور مثال مواردی مانند میزان فروش، تعداد کاربران، میزان در آمد، اینکه این بازار تا چه اندازه برای این کار ظرفیت دارد، مدل درآمدی، استراتژی های فروش و بازاریابی برای سرمایه گذاران حایز اهمیت می باشد.

قدرت جذب کاربر یکی از معیارهای مهم برای سرمایه گذاران می باشد، چرا که نشان دهنده پتانسیل رشد آن استارتاپ می باشد. هرچقدر شما در مدت زمان کمتری بتوانید کاربر بیشتری جذب کنید کسب و کار شما برای آنها جذاب تر خواهد بود.

۳. Smart Money

اما در مبحث سرمایه گذار به خصوص در کشور ما، غیر از پول و سرمایه ای که تزریق می شود مسائل مهمتری نیز هست که در رشد استارتاپ نقش مهمی دارد و آن ارتباطات و نفوذ آن سرمایه گذاران در بازار می باشد، در واقع با در اختیار داشتن چنین امکانی، احتما رشد کسب و کار شما بیشتر خواهد شد.

داشتن سرمایه و پول به تنهایی موفقیت نمی آورد. آمارها نیز نشان دهنده این موضوع می باشد که بعضی استارتاپ ها بعد از جذب سرمایه های بزرگ هم شکست خورده اند.

در نتیجه در مراحل مختلف جذب سرمایه به ویژه در مراحل اولیه کسب و کار، بهتر است به دنبال چنین سرمایه گذارهایی باشید که علاوه بر پول نقد، تجربه و ارتباطات خوب خود با بازار را نیز با شما به اشتراک بگذارند. یعنی به دنبال پول هوشمند (Smart Money) باشید تا صرفا پول نقد. یادتان نرود که هدف شما باید رشد شرکت باشد و برای این کار بهتر است سرمایه گذارانی را انتخاب کنید که این رشد را سرعت می بخشند.

۴. زمان و برنامه جذب سرمایه

اما یک نکته مهم در جذب سرمایه این است که زمان آن درست باشد. یعنی از لحاظ میزان رشد، محصول یا خدمت شما به جایگاهی رسیده باشد که احساس نیاز به جذب سرمایه برای جهش و رشد زیاد داشته باشد.

افزون بر آن، نداشتن برنامه مشخص برای سرمایه مورد نظر یکی از عوامل شکست استارتاپ ها در جذب سرمایه است. منظور این است که اگر شما احساس نیاز به پول برای ادامه کسب و کار می کنید اما هیچ برنامه و هدفی برای آن ندارید نمی توانید به راحتی سرمایه گذاران را متقاعد نمایید. این اطلاعات و نحوه استفاده از آن که معمولا با نام بودجه ریزی یا پیش بینی مالی نامیده می شود، موضوعی است که سرمایه گذاران توجه ویژه ای به ان دارند.

در واقع به این دلیل که در ابتدای راه، تصویر درست و دقیقی از ابعاد مالی کسب و کار وجود ندارد، این به توانایی بنیانگذاران بر می گردد که با نشان دادن حجم و ظرفیت بازار بر اساس اطلاعات درست و واقعی، و طرح ها و نقشه هایی که برای رشد دارند، بتوانند تصویر درستی را در ذهن سرمایه گذاران به جا بگذارند.

سرمایه گذاران تنها به راه اندازی و سرمایه گذاری در کسب و کارهایی تمایل نشان می دهند که تا حدی باور کنند که آینده کسب و کار خوب است. در واقع، کارآفرین و سرمایه گذار هر دو زمانی برنده می شوند که کسب و کار به کمک سرمایه جذب شده رشد خوبی بدست بیاورد. سرمایه گذارها تمایل دارند ببینند که سرمایه اختصاص داده شده چگونه به توسعه محصول، بازاریابی و یا هر روش دیگری اختصاص می یابد که بتوانند به اهداف مورد نظر برسند.

گاهی اوقات در برنامه ریزی هایی استارتاپ، به روشنی نحوه استفاده از سرمایه و منابع مالی مشخص نیست. در صورتی که نتوانید این مسائل را مشخص نمایید سرمایه ای نمی توانید جذب کنید. بنابراین لازم است یک برنامه جامع از تمام کارهایی که در صورت جذب سرمایه در نظر دارید داشته باشید، برنامه های بازاریابی، ساخت و توسعه محصول، استخدام نیرو و…

ارائه چنین برنامه ای به سرمایه گذار نشان می دهد که شما تا چه میزان بر روی کسب و کار خود تسلط داشته و چه آینده ای را برای آن متصور هستید. داشتن این برنامه باعث می شوید که سرمایه گذاران احساس ریسک کمتری برای شروع کار با شما داشته باشند و تا خیالشان راحتتر می شود.

در صورتیکه سرمایه گذاران به کار شما علاقه مند بوده و تقاضای اطلاعات مالی داشتند بهتر است این اطلاعات را در کمتر از یک هفته برای آن ها ارسال کنید، چرا که اگر بیشتر زمان ببرد نشان دهنده این موضوع است که شما قبلا به این مسائل فکر نکرده اید و برنامه ای ندارید. یکی از بدترین اتفاق ها و اشتباهاتی که ممکن است در فرآیند مذاکره برای جذب سرمایه رخ دهد سوء تفاهم و یا روشن نبودن مسائل مالی می باشد.

شما هم نظرتان را بیان کنید:

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. موارد الزامی با * نشانگذاری شده اند.

*

*